VÝLET 2015

07.09.2015 18:43

V sobotu 5.9.2015 jsme zamířili na jih našeho státu. Naším cílem byly zámek ve Vranově nad Dyjí a hrad Bítov. Oproti předchozím letům nás jelo poněkud méně, takže jsme se všichni pohodlně vešli do jednoho autobusu. Předpověď počasí sice nebyla dobrá, ale přesto v sedm hodin ráno, kdy jsme se sešli na zastávce U rybníka, nabízel den modrou oblohu. I přes četné objížďky jsme o půl desáté dorazili do Vranova. Prohlídku zámku jsme absolvovali ve dvou skupinách.

Po návštěvě si většina z nás dala oběd v některé z několika místních restaurací a v jednu hodinu jsme vyrazili k Bítovu. Zde nás sice trochu mrzelo, že vzhledem k pokročilé roční době už byly zavřeny expozice zbrojnice a mučírny, ale hlavní okruh byl otevřen a rozhodně ani zde nechybělo mnoho zajímavých věcí. Poněkud rozpačití jsme byli ze sbírky vycpaných oblíbených psů posledního majitele hradu Jiřího Hasse.

Mimo hlavní okruh tu byly ještě výstavy, a to sbírka heraldických zvířat jako jsou například bazilišek, kentaur, nebo drak. Děti ocenily výstavu hraček, kde si vyzkoušely i makety středověkých zbraní a uspořádaly nefalšovanou bitvu.

Po návštěvě hradu jsme se ještě krátce zastavili na nedaleké nejvyšší rozhledně u nás – Rumburak. Dospělí se zájmem sledovali nejen krásné okolí, ale i blízkou konopnou farmu.

Do Ostrova jsme se vrátili kolem sedmé hodiny.  

Fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii.