VÝLET 2013

10.09.2013 20:20

 

Už je to tak, letošní výlet je minulostí!

Sešli jsme se v sobotu ráno 7.9.2013 a téměř zaplnili dva autobusy. Přesně v 7:00 jsme vyrazili směr Buchlovice a bez větších problémů svého cíle dosáhli. V zámku na nás již čekali a dokonce byli tak laskaví, že pro nás otevřeli o hodinu dříve. Myslím, že není třeba zdůrazňovat krásu a výstavnost sídla, které poslední velkou přestavbou prošlo začátkem dvacátého století. 

 Po prohlídce následovala návštěva přilehlého anglického parku. Domnívám se, že dětem se nejvíc líbili naprosto krotcí pávi a některé se dokonce pokoušely ulovit zlatou rybku z kašny. Součástí parku byla také prodejna květin a záchranná stanice pro ptáky.

Mohli jsme se také přesvědčit, že v Buchlovicích je hodně poměrně dobrých restaurací a dát si v nich oběd.

Další naší zastávkou bylo KovoZOO ve Starém Městě. Je to velice zajímavá atrakce patřící k Reciklačnímu Ekologickému Centru. Proto nepřekvapí, že všechna "zvířata" jsou zde vyrobena z odpadových surovin a to převážně z oceli. Navštívili jsme zde také pirátskou loď Naděje a maják.

Posledním místem, které jsme tentokrát navštívili bylo poutní místo Velehrad. Zde jsme si prohlédli nejen baziliku Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje, ale také Archeoskanzen Modrá. Zatímco okolí baziliky bylo před nedávnem přestavěno ku příležitosti oslav 1150 výročí příchodu našich věrozvěstů, v Modré jsme měli možnost přenést se v čase přímo do oné doby. Krásné bylo i zjištění, že tato svérázná atrakce a muzeum žije vlastním životem. Když jsem se zeptal jedné z ženštin v dobovém odětu, na nedůležitý detail středověké architektury, zjistil jsem, že je to ekonomická analytička, která o desátém století nic neví. Byla to účastnice firemní akce, která tu měl probíhat po setmění.

Na konec výletu si děti zařádily a místním velikém hřišti a kolem osmnácté hodiny jsme se společně odebrali k autobusům a rozjeli se domů.

Počasí nám ten den přálo a celá akce se obešla bez větších nehod. 

Na fotografie se můžete podívat tradičně na stránce   Pavla Kuchaře  a nově i galerii Ivety Lavické.