HEJKALOVA STEZKA 2013

16.01.2014 08:44

 

S podzimem přichází chlad a ranní mlhy se táhnou zvlhlými lesy kolem Ostrova. Temné a ponuré dokážou být zákoutí hlubokých hvozdů a z jeskyní vycházejí bytosti, které nenajdete v žádné učebnici přírodopisu. Hledají své oběti, jenž by mohly pozřít, nebo alespoň vyděsit k smrti!  Zkrátka, ideální čas pro nějakou taškařici se strašidly a pohádkovými postavami v hlavních rolích. 

V sobotu 19. října jsme proto uspořádali další Hejkalovu stezku letos s podtitulem Pohádkový les.  Zvolili jsem původní dlouhou trasu přes Brdo a potom dolů k přehrádce. Narozdíl od předchozích ročníků jsme se rozhodli, že začátek posuneme víc do denní části a návštěvníci tak celou trasu projdou ještě za světla. Pro mnoho lidí, zvláště pak rodičů s malými dětmi, to bylo velmi vítané rozhodnutí. Pro nás, jako pořadatelé , to ovšem znamenalo jisté komplikace. V první řadě jsme nemohli počítat s tím, že tma ukryje „nedokonalost“ našich strašidel, a proto jsme museli klást mnohem větší důraz na úroveň masek. Bylo také potřeba mnohem lépe propracovat i charaktery jednotlivých postav a vtisknout celé akci určitější koncepci. Proto jsme se rozhodli obrátit se o pomoc s organizací na paní učitelku Petru Ševčíkovou, která má s pořádáním podobných akci velmi bohaté zkušenosti. Přidali se ale také další učitelé, dobrovolníci a děti. Společně jsme pak oživili červenou Karkulku, Šmouly, Makovou panenku s motýlem Emanuelem, čarodějnici, loupežníky, děda Vševěda, Popelku, vodníka a pohádku O kohoutkovi a slepičce.

Každý návštěvník dostal před vstupem do pohádkového lesa bezpečnostní instruktáž o tom, jak se ke jednotlivým strašidlům chovat. Děti se také mohli povozit na koni, kterého jim laskavě zapůjčila královna. Na konci cesty čekal táborák a malé občerstvení.

Celá akce se ovšem neobešla bez problémů. Asi nejzajímavější událostí bylo zbourání perníkové chaloupky, která byla připravená pro ježibabu. Když totiž došla na své stanoviště, byl tu přistaven náklaďák a dva chlapi zrovna nakládali na korbu palety, z nichž byla stavba smontovaná. Stačil jen okamžik a tato rekvizita by byla nenávratně ukradena. Nicméně ani tato epizoda nás nezastavila. Počasí se mimořádně vydařilo a myslím, že se všichni můžeme těšit na další ročník.

Fotky z letošní Hejkalovy stezky jsou na  galerii  Paval Kuchaře.